Historie

Het Kennemer Lyceum werd in 1920 opgericht als een van de eerste lycea in ons land. De opzet was een school tot stand te brengen waar vernieuwing van onderwijs en opvoeding de ruimte krijgt en waar de individuele leerling centraal staat. Hoewel het onderwijs door de jaren heen uiteraard vele malen van structuur en karakter is veranderd, wordt deze benadering nog altijd met overtuiging en succes gehandhaafd.

Sedert 1925 is de school gevestigd op een fraaie locatie in een mooi, sfeervol gebouw aan het Adriaan Stoopplein te Overveen. Het architectenbureau Eduard Cuypers onder leiding van de architect H. Smijtink is verantwoordelijk voor het ontwerp van het hoofdgebouw. Werd het gebouw in 1925 betrokken door ongeveer 180 leerlingen, vijf jaar later was dit aantal meer dan verdubbeld. De school bleef door de jaren heen echter gericht op kleinschaligheid. Een tweede gebouw, tussen de sportvelden en de tennisbanen, werd in 1935 neergezet. Ook ditmaal tekende het architectenbureau Cuypers voor het ontwerp. Dit gebouw werd in de volksmond 't Kopje genoemd.

De ingrijpende onderwijshervorming die zich eind jaren zestig met de Mammoetwet aankondigt, vormt het Kennemer Lyceum tot een kleinschalige school voor gymnasium, atheneum en havo, gericht op overzichtelijk en kwalitatief goed onderwijs. Sinds 2009 worden beide gebouwen verbonden door een aula.

Sport speelt van oudsher een belangrijke rol op school. Allicht, want het Kennemer Lyceum beschikt over twee grote sportvelden, een sporthal met twee zalen en een multifunctioneel sportveld met twee tennisbanen. Zo zijn wij, bewust van ons verleden, volledig ingesteld op het onderwijs van vandaag en morgen.

Bezoek de website van de oud-leerlingenvereniging Aelbertsberg & Elswout voor meer historie van het Kennemer Lyceum.