HAVO
Op het Kennemer kun je de havo-opleiding volgen, deze opleiding bereidt je voor op het Hoger Beroeps Onderwijs (hbo). Getalenteerde havisten kunnen na het behalen van hun havo-diploma doorstromen naar vwo 5, waarna zij na twee jaar en soms in één jaar hun vwo-diploma kunnen behalen!
Op het havo krijg je uiteenlopende vakken (zie lessentabel). Vanuit de vakken wordt de verbinding gelegd met de praktijk, hierdoor zijn de vakken uitdagend en interessant. Je schrijft bij Nederlands bijvoorbeeld niet zomaar een tekst, maar maakt een sollicitatiebrief voor het bedrijf waar je wilt stagelopen.
Op het Kennemer Lyceum word je voorbereid op een hbo-opleiding en is het vanaf de eerste schooldag duidelijk dat je weet waarvoor je leert; je maakt kennis met beroepen, ontdekt je talenten en komt erachter welke vaardigheden (zoals presenteren, reflecteren en samen een project ontwerpen en uitvoeren) je nodig hebt voor je droomstudie en droombaan. Ook sturen we je in het vierde jaar op pad om de beroepenwereld in de praktijk te ervaren en oriënteer je je op studie en beroep door open dagen van hogescholen te bezoeken.
VWO / Gymnasium
Op het Kennemer Lyceum kun je de opleidingen atheneum of gymnasium volgen, beide opleidingen bereiden je voor op de universiteit c.q. het wetenschappelijk onderwijs.
Op het vwo wordt hard gewerkt, je krijgt uiteenlopende vakken (zie lessentabel) en er worden binnen de academische route belangrijke vaardigheden aangeleerd. Je leert plannen en in toenemende mate verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerproces. Ook leer je vaardigheden aan die je op school en bij studie en beroep nodig hebt zoals presenteren, een verslag schrijven en onderzoek doen door middel van praktische opdrachten. We sturen je in het vierde jaar op pad om de beroepenwereld in de praktijk te ervaren en je oriënteert je op studie en beroep door open dagen van universiteiten of hogescholen te bezoeken.
Onze docenten houden van hun vak en onze vwo’ers houden van het leren van nieuwe dingen in theorie en praktijk. Het spreekt vanzelf dat je met een zes niet tevreden bent. Kennis is een middel en doel om jezelf te ontwikkelen: je weet hoe je moet leren en kunt ingewikkelde vaardigheden toepassen, bijvoorbeeld denkstappen maken om tot een oplossing te komen. Je hebt motivatie om ergens voor te gaan en je leert je eigen sterke en zwakke punten kennen zodat je daaraan kunt werken. We vragen van een vwo-leerling zelfwerkzaamheid, je krijgt verantwoordelijkheid en de nadruk ligt meer op inzicht dan op reproductie. Plezier en leren gaan hand in hand.
Het gymnasium op het Kennemer Lyceum begint in de eerste klas met Latijn. Het tweede jaar komt daar Grieks bij. Tot en met de vierde klas zijn beide talen verplicht in het gymnasiumprofiel. Dit zorgt ervoor dat de leerlingen niet alleen voor het examen een betere keuze maken wat de klassieke talen betreft, maar ook dat velen in beide examen doen, in tegenstelling tot de landelijke trend. Daarnaast zijn wij van mening dat wij jou als leerling zoveel en zo breed mogelijk de klassieke cultuur mee moeten geven, opdat je je ‘denken scherpt en je kennis ontwikkelt’. Non scholae sed vitae discimus!
Het gymnasium op het Kennemer Lyceum wordt verzorgd door een kleine maar actieve sectie! Niet alleen richt het curriculum zich op Latijnse en Griekse taalverwerving, maar er wordt ook veel buiten het lokaal gedaan. Zo gaat de eerste klas naar het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden voor een opdracht over de materiële cultuur van de Romeinen. Met de derde klas gaan wij zelfs twee dagen naar Trier om dit te doen.
Naast museumbezoek met alle klassen bezoeken wij ook theatervoorstellingen of laten deze op school opvoeren. Dit sluit uiteraard aan bij de Klassieke Culturele Vorming die in klas vier en vijf wordt gegeven aan de gymnasiasten. Enerzijds worden in die uren toneel, filosofie, architectuur en beeldhouwkunst gedoceerd, anderzijds is het een voorbereiding op de Romereis in de vijfde klas.
Deze reis door Rome en Campanië, in de traditie van de Grand tour die geliefd was bij de humanisten, neemt de leerlingen mee langs alle hoogtepunten van het vroege Rome tot de moderne tijd.